Israel Langgar Hak Beragama Dengan Penutupan Masjid Al-Aqsa – Jamil Khir

KUALA LUMPUR, 17 Julai – Tindakan rejim tentera Israel menutup Masjid al-Aqsa dan menghalang umat Islam Palestin memasuki masjid itu telah melanggar Kovenan Antarabangsa Hak-hak Sivil dan Politik (ICCPR) 1966 yang ditandatangani Israel pada 3 Okt, 1991.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata tindakan itu melanggar Artikel 18(1)-(3) ICCPR yang memberi jaminan kebebasan beragama kepada individu dan masyarakat dan merupakan  penghinaan jelas terhadap undang-undang antarabangsa.

“Hak penduduk Palestin juga dijamin oleh Perkara 27 Konvensyen Geneva mengenai keperluan menghormati hak-hak dan amalan beragama dalam sebuah masyarakat,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut laporan berita, polis Israel menutup Masjid al-Aqsa dan tidak membenarkan solat Jumaat  diadakan selepas tiga penduduk Palestin dan dua polis Israel terbunuh dalam pertempuran bersenjata di perkarangan masjid itu.

Jamil Khir berkata umat Islam berdiri teguh menyokong kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semalam yang mengutuk sekeras-kerasnya tindakan Israel menutup  Masjid al-Aqsa dan menafikan hak umat Islam untuk menunaikan solat Jumaat malah ia adalah tindakan yang melampau dan melanggar undang-undang antarabangsa.

“Tindakan terkutuk Israel ini telah mengundang kemarahan umat Islam di seluruh dunia memandangkan Masjid al-Aqsa adalah kiblat pertama dalam Islam dan masjid suci ketiga bagi umat Islam selepas Masjidil Haram di Makkah dan Masjid Nabawi di Madinah, Arab Saudi.

“Masjid al-Aqsa sebenarnya adalah lambang maruah umat Islam yang mesti dipertahankan dan dipelihara kesuciannya,” katanya.

Jamil Khir berkata walau apa pun konflik yang berlaku di antara Israel dan Palestin, ia tidak boleh melibatkan Masjid al-Aqsa yang suci , justeru Malaysia mendesak Israel membuka semula Masjid al-Aqsa bagi mengembalikan hak umat Islam untuk beribadat kepada Allah SWT.

Israel juga perlu menghentikan segala bentuk penindasan terhadap umat Islam di Palestin maka itu umat Islam di Malaysia diseru berdoa agar Allah SWT menyelamatkan Masjid al-Aqsa daripada kezaliman Israel, katanya.

  • Infografik