Hakikatnya Mahathirlah Punca Melayu Berpecah

Selepas serangan ke atas Datuk Seri Najib Tun Razak tidak berjaya, kini Tun Dr. Mahathir Mohamad telah beralih kepada PAS pula. Beliau menyalahkan PAS kerana menolak kerjasama dengan parti-parti pembangkang.

Beliau juga menuduh sejak PAS ditubuhkan, perpecahan di kalangan orang Melayu dan orang Islam di Malaysia tidak dapat dipulih lagi.

Perkara itu diluahkan menerusi catatan dalam blog beliau. Apa yang jelas ia sebenarnya merupakan satu luahan kebimbangan selepas PAS enggan bekerjasama dengan Pakatan Harapan.

Jika dulu Mahathir menuduh UMNO memecahkan umat Islam negara ini apabila membenarkan Ahli Parlimen Marang yang juga Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang membentangkan Rang Undang-undang 355 (RUU 355) di Dewan Rakyat, kini giliran PAS pula dikatakan sebagai memecahbelahkan orang Melayu.

Beliau boleh membuat pelbagai tuduhan namun hakikatnya, beliaulah yang menjadi punca kepada perpecahan Melayu di negara ini. Malah penubuhan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) memburukkan lagi keadaan.

Mahathir tidak perlu menuding jari kepada orang lain. Hanya kerana agenda peribadi maka ia menyebabkan beliau keluar dari UMNO.

Bukan itu sahaja, Mahathir kemudiannya menubuhkan PPBM dan sanggup sepentas dengan Lim Kit Siang yang pernah beliau musuhi dan dianggap sebagai rasis. Itu semua dapat dilupakan asalkan dendam untuk menjatuhkan Najib tercapai.

Siapa sebenarnya yang menyebabkan Melayu berpecah? Beliau lupa penubuhan dua parti adalah disebabkan beliau sendiri iaitu PPBM serta PKR, yang berpunca selepas pemecatan Anwar Ibrahim.

Nasib baik semangat 46 sudah terkubur, jika tidak, itu pun berpunca daripada Mahathir Mohamad.

suara.tv

  • Infografik