Kategori Berita Lain

LDP Akan Serah Semula Senarai Calonnya Kepada Pucuk Pimpinan BN

TAWAU, 22 April – Parti Liberal Demokratik Sabah (LDP) akanmenyerahkan semula senarai calonnya untuk pilihan raya umum ke-13 tidak lama lagi seperti dikehendaki pucuk pimpinan Barisan Nasional (BN), kata presidennya Datuk V.K Liew.

Beliau berkata sebelum ini parti itu sudahpun menyerahkan senarai 20 nama kepada pucuk pimpinan BN namun atas arahan terbaru Setiausaha Agung BN, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor, akan menghantar semula kepada pucuk pimpinan senarai nama calon itu.

“Kita akan lihat sama ada perlu untuk mengubah nama yang telah dikemukakan sebelum ini atau sebaliknya,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan bilik gerakan LDP bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13 di sini hari ini.

Liew berkata senarai yang bakal diserahkan itu merupakan calon yang diyakini LDP bukan sahaja boleh menang tetapi juga yang berkeupayaan mendepani isu rakyat setempat, negeri dan negara.

Ditanya sama ada LDP bersedia bertukar kerusi dengan parti-parti komponen BN lain, beliau berkata pada masa ini perkara tersebut belum timbul dan LDP masih dengan kerusi yang ditandinginya pada pilihan raya umum 2008.

“Pada peringkat ini, LDP masih dengan kerusi yang ditandingi pada tahun 2008 dan selepas ini isu kerusi yang ditinggalkan Parti Maju Sabah (SAPP) perlu diatasi di kalangan parti-parti komponen BN.

“Selepas itu barulah kita pergi ke tahap sama ada wujud keperluan bertukar kerusi dengan parti-parti komponen BN atau tidak,” katanya.

Liew yakin dengan kepimpinan kerajaan sekarang, BN mampu memenangi pilihan raya umum akan datang, seterusnya membentuk kerajaan yang diterajui Datuk Seri Najib Tun Razak untuk memimpin negara ke arah negara maju menjelang tahun 2020.

Menurut Liew, apa yang perlu dilakukan BN sekarang ialah memperkukuhkan lagi kerjasama dan perpaduan di kalangan part-parti komponen serta semangat perjuangan kerana jika ini dapat dilakukan tiada sebab BN tidak boleh memenangi pilihan raya umum akan datang.

“Kita telah melakukannya sebelum ini pada pilihan raya kecil Batu Sapi. Kita mampu meniupkan semangat Batu Sapi di mana perjuangan di kalangan parti-parti komponen BN begitu kukuh di bawah penyelarasan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman,” katanya.

Liew berharap semangat perjuangan yang ditunjukan parti-parti komponen BN ketika menghadapi pilihan raya kecil Batu Sapi dapat diteruskan hingga ke pilihan raya umum ke-13 nanti. – MediaUMNO
Berita Bertarikh 22 April 2012 2:53 pm


UTAMA PENAFIAN WEBMAIL

HAK CIPTA TERPELIHARA © 2000-2014 UMNO MALAYSIA

[ Log in ]
Google+