Kategori Sana SiniTimbalan Presiden UMNO - Muhyiddin

Tahun 2012 Lebih Mencabar Buat Penjawat Awam

PUTRAJAYA, 9 Jan – Tahun 2012 bakal menjadi tahun lebih mencabar buat penjawat awam dalam memastikan segala peruntukan, program serta dasar kerajaan dapat dilaksanakan dengan lebih sempurna.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata dalam keadaan ekonomi dunia yang tidak menentu, penjawat awam perlu menentukan peruntukan besar yang diputuskan dalam Belanjawan negara tahun ini dapat diurus tadbir dengan baik.

“Dalam situasi tidak menentu maka tugas dan tanggungjawab penjawat awam menjadi lebih utama dan penting, tahun lepas penting juga tetapi tahun ini lebih penting,” katanya sempena Perhimpunan Bulanan Jabatan Perdana Menteri di sini hari ini.

Beliau berkata beban tugas dan tangungjawab penjawat awam kini lebih besar iaitu bagi memastikan kesan perbelanjaan peruntukan itu dapat memberikan impak untuk meningkatkan taraf hidup rakyat.

“Kita tahu rakyat berada dalam keadaan lebih sukar, kenaikan kos hidup sudah mula terasa sebab itu Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) telah mengambil langkah berani dengan memberikan tumpuan dan perhatian bagaimana beban hidup rakyat dapat dikurangkan,” katanya.

Justeru itu, Muhyiddin berkata pelbagai program dilaksanakan, di Kementerian Pelajaran misalnya, lebih setengah bilion diperuntukkan bagi membiayai pelbagai program antaranya bantuan awal persekolahan, baucer buku RM200 untuk pelajar Tingkatan 6, matrikulasi dan universiti.

“Kita perlu memastikan tidak ada kesan-kesan sampingan lain yang boleh menyebabkan rakyat rasa tidak puas hati, sebaliknya rakyat harus rasa lebih lega kerana kelegaan rakyat itu menjadi ukuran kepuasan kita sebagai penjawat awam,” katanya.

Beliau menjelaskan untuk memberi impak yang lebih besar kepada rakyat, satu lagi perkara yang tidak boleh diabaikan ialah tanggungjawab dalam menentukan kerjasama dengan pengusaha, industri dan sektor swasta.

Dalam program transformasi nasional umpamanya, yang menjadi pemaju ekonomi negara pada tahun akan datang ialah sektor swasta, bermakna penjawat awam terlibat secara langsung dan tidak langsung untuk menentukan sektor swasta berperanan lebih berkesan, katanya.
Berita Bertarikh 9 January 2012 1:03 pm


UTAMA PENAFIAN WEBMAIL

HAK CIPTA TERPELIHARA © 2000-2014 UMNO MALAYSIA

[ Log in ]
Google+