Kategori Utama

BNBBC Tampil Selami Denyut Nadi Pelajar Malaysia Di Indonesia

JAKARTA, 27 Nov – Selepas berusaha mencari jalan penyelesaian dengan Dewan Perwakilan Rakyat Indonesia baru-baru ini berhubung isu-isu berbangkit antara Malaysia dan Indonesia, hari ini Majlis Ahli Parlimen Malaysia (BNBBC) menjadi pemudah cara untuk pelajar Malaysia yang kini menuntut di negara itu bagi mengatasi kesulitan terutamanya isu yang berkaitan biasiswa dan kebajikan pelajar-pelajar di sana.

Timbalan Penngerusi BNBBC, Datuk Bung Mokhtar Radin berkata, sempena kunjungan BNBBC ke Jakarta kali ini, pihaknya mempunyai masa untuk bersemuka dengan pelajar-pelajar antara lain bertujuan mendengar sendiri masalah yang mereka hadapi terutamanya soal kebajikan.

“Kita juga ingin mendengar denyutan nadi mereka, masalah-masalah yang mereka hadapi ketika mereka belajar di sini (Indonesia), kerana kalau kita tak bersemuka dengan secara terbuka macam ini, kita tidak akan tahu apa sebenarnya masalah mereka.

“Kita boleh mendengar, bukan kita boleh selesai secara terus, tapi insya-Allah biasanya apa yang BNBBC suarakan di Dewan Rakyat, jarang Pak Menteri akan menolak. Sebab kita satu pasukan lantang berbanding pihak pembangkang itu sendiri,” ujarnya ketika berucap dalam majlis Makan Malam Ramah Mesra BNBBC bersama para pelajar Malaysia yang menuntut di Indonesia di sebuah hotel di Ibu kota Jakarta, malam tadi.

Pada majlis tersebut, BNBBC turut memberikan peluang kepada pelajar untuk bersoal jawab bertanya soalan secara langsung.

Antara yang dibangkit dan dipersoalkan pelajar dalam majlis tersebut ialah soal perkembangan politik dan isu semasa tanahair selain soal kebajikan mereka yang menuntut di Indonesia.

Dalam masa yang sama, Yang DiPertua Persatuan Kebangsaan Pelajar Malaysia di Jakarta, Khairul Hafidz Akhair Amin berkata peluang untuk bersemuka dan berjumpa dengan Ahli Parlimen BN merupakan satu peluang yang sangat baik dan sangat ditunggu-tunggu, kerana ia merupakan peluang untuk bertukar-tukar pendapat dan meluah apa yang dipendam, khususnya dalam soal kebajikan para pelajar Malaysia di Indonesia.

“Respon dari BNBBC sangat baik, setiap apa yang kami perkatakan diambil ambil perhatian dan mereka menjanjikan akan membawa persoalan dan permasalahan kami ini kepada pihak atasan termasuk di Parlimen, Kementerian malah kepada Perdana Menteri kita,” ujarnya kepada pihak media selepas majlis tersebut.

Pada majlis tersebut, BNBBC turut menghulurkan bantuan kewangan kepada 16 buah persatuan Pelajar dan Kelab UMNO Luar Negara bagi mereka melaksanakan program dan aktiviti-aktiviti mereka.

(Laporan wartawan UMNO-Online, Mohd Faizal Mohd Salleh & Jurugambar, Roslay Raffie Yang Kini Turut Menyertai Delegasi BNBBC Dalam Rangka Lawatan Persahabatan ke Jakarta Selama Empat Hari Dari 24-27 November).
Berita Bertarikh 27 November 2011 11:47 am


UTAMA PENAFIAN WEBMAIL

HAK CIPTA TERPELIHARA © 2000-2014 UMNO MALAYSIA

[ Log in ]
Google+